Hvorfor kalder jeg mig heks?

Jeg kalder mig heks fordi jeg blev kaldt heks

Dannie Druehyld
Indtil 1970 var der udbredt heksetro i Danmark – Børn kunne blive synske eller være født heks hvis de var født en torsdag, nytårsaften, juleaften, skærtorsdag eller St.Hans. Der kunne være særlige fugle tilstede ved fødslen, f.eks kunne der sidde en ravn ved et vindue. Barnet kunne have særlige modermærker, handicap etc. Alt sammen noget der tydede på at dette barn var en skifting, en troldeunge, en heks.
Ved et tilfælde engang i 70’erne, var jeg sammen med en gruppe kvinder, der alle var blevet kaldt hekse hele deres liv. Vi dannede en heksecirkel.

Den heks, jeg er, kaldtes oprindeligt en hagadisse, senere blev de kaldt vølver. Heks er så at sige et slangord for hagadisse.
Hagadisse kommer af “hag”, der betyder skov eller krat og “disse”, der betyder skytsånd eller kraft. Altså er en heks skovens kraft.
Oprindeligt for 2000 år siden boede disse kvinder i skovene og tog sig af træer, urter og fuglenes flugt. De tolkede naturens tegn, og gennem dem gudernes vilje. De tog sig af sygdomme, hellige fester etc.
Dette er den oprindelige meget gamle betydning af ordet heks og heksens rolle.
Den danske opfattelse af ordet heks kan ikke oversættes til engelsk som Witch.

Nu om dage organiserer mange helt almindelige mennesker – måske din skolelærer eller læge – sig i heksecirkler. Den mest kendte og accepterede af disse er Wicca.
Jeg er ikke selv medlem af nogen heksegruppe for tiden, ej heller Wicca. Men min første gruppe var wiccainspireret.
Det var en kvindegruppe. Vi kaldte den “Gudindebevægelsen”.

Gem

Gem

Gem

4 tanker om “Hvorfor kalder jeg mig heks?

 • 2017-05-16 kl. 10:28
  Permalink

  Kære Moder-Jord!
  Jeg kan godt lide æblejuice.
  Din pels er flot, og du har en sød kat.
  Hvor bliver du klippet?
  See ya

  Svar
 • 2017-05-16 kl. 10:26
  Permalink

  Hej Dannie.
  Jeg støtter dig fuldt ud i det du gør.
  Du er sådan en inspirerende person!
  Det synd!
  Og min ven syntes også at du er sej!
  Kæmpe high-five her fra!
  Top dollar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Svar
 • 2016-05-05 kl. 18:41
  Permalink

  Dannie druehyld jeg har altid gerne villet hilse på dig siden jeg var barn. Hørte om dig fra min farmor, der bor i Kielstrup i Hobro. Jeg interesserer mig for hekse og magi og den slags – og naturen og dyr.

  Svar
 • 2016-03-20 kl. 6:05
  Permalink

  Godt med de gamle råd og hvordan vi kan genskabe en kontakt til moder jord

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *